Wat is obesitas?

BMI berekenen vrouw

Wat is obesitas? Als artsen je vertellen dat je obesitas hebt, proberen ze je niet slecht te laten voelen. Ze gebruiken een specifieke medische term - obesitas - om met je te praten over je gewicht. Het woord "obesitas" betekent te veel lichaamsvet.

Het is meestal gebaseerd op je body mass index (BMI) die je kan controleren met behulp van een BMI-calculator. BMI vergelijkt je gewicht met je lengte. Als je BMI tussen 25 en 29,9 ligt heb je overgewicht, maar geen obesitas. Wel als je BMI de 30 passeert. Obesitas kan je gezondheid ernstig beïnvloeden. Je kan er verschillende aandoeningen van krijgen zoals:

Aandoeningen Obesitas

  • Hoge bloeddruk
  • Hartziekte en beroerte
  • Diabetes type 2
  • Hoge cholesterol
  • Gezamenlijke problemen veroorzaakt door extra gewicht
  • Problemen met ademhalen, waaronder slaapapneu, waarbij je kort stopt met ademen terwijl u slaapt
  • Galstenen

Kleine veranderingen kunnen helpen

Het goede nieuws is dat je stappen kunt ondernemen om gewicht te verliezen. Gewicht verliezen kan een groot verschil maken voor je gezondheid en hoe je je voelt. Je hoeft misschien niet zoveel te verliezen als je zou denken om voordelen voor je gezondheid te zien.

Als start doel kan je beginnen met  1-2 kilo per week te verliezen. Volwassenen met overgewicht of obesitas moeten proberen om 5 tot 10% van hun huidige gewicht te verliezen gedurende 6 maanden, volgens het National Heart, Lung en Blood Institute.

JA! ik wil graag afvallen! Download dan hier het GRATIS ebook!!!

Starten met een afslankprogramma.

Als je klaar bent om aan de slag te gaan met een afslankprogramma, vraag je je  huisarts om je te helpen je persoonlijke doelen te stellen en je door te verwijzen naar andere professional die je tips kan geven en je kunnen helpen je doelen te bereiken.

Een voedingsdeskundige kan je bijvoorbeeld helpen met een voedingsplan en een fysiotherapeut of trainer kan je helpen meer te bewegen. je zult gestaag vooruitgang boeken in de loop van de tijd, en levensstijlwijzigingen aanbrengen die op de lange termijn voor je werken. Op die manier kun je beginnen met afvallen en je beter voelen.

Je kan natuurlijk alvast beginnen met gezond eten, zoals in de recepten bijbel.  Download het gratis ebook. 

Reageren op dit artikel kan onderaan deze pagina

Lees ook wat het verliezen van 5% van je lichaamsgewicht kan betekenen voor je gezondheid->>

 

1 thought on “Wat is obesitas?

  1. Pingback: Bereken je BMI | Snel en eenvoudig je BMI berekenen!! Hetdieetplan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *